Aktiviti mengisar memang cukup sering dilakukan oleh kebanyakan orang semasa memasak di dapur. Bukan itu sahaja, banyak jenis buah-buahan dan sayuran yang dikisar untuk dijadikan jus dalam memenuhi keperluan tubuh.
Bahan-bahan
ini digunakan sebagai minuman untuk kesihatan tubuh, mahupun ramuan
semulajadi sebagai rawatan kecantikan. Sehingga dalam mengolahnya pun
juga tak lepas dari alat blender untuk menghaluskan semua bahan
semulajadi tersebut.
Bahkan
kegunaan blender tidak berhenti di situ saja, banyak jenis makanan yang
boleh diproses menggunakan blender termasuklah aneka rempah-rempah pun
juga menjadi salah satu bahan popular yang tidak lepas dari blender
dalam melembutkannya.
Namun
apabila blender sering digunakan, maka masalah yang tak boleh dielakkan
iaitu mata pisaunya sering kali tumpul dan tidak tajam lagi. Akhirnya
aneka bahan yang dimasukkan ke dalam blender pun tak boleh dihaluskan
secara maksima.
Namun
perlu anda tahu, bahawa untuk mengasah mata pisau pada blender ini juga
tidak sama dengan mengasah pisau dapur. Kerana dilihat dari segi bentuk
pisau blender yang lebih kecil, hal tersebut tentu membuat anda merasa
sukar untuk mengasahnya bukan..?
Anda
pun tak perlu risau, meskipun mata pisau blender cukup kecil, ternyata
ada cara mudah dan sederhana untuk mempertajamnya kembali. Dengan
begitu, blender yang sebelumnya memiliki mata pisau tumpul dapat diasah
kembali. Sehingga dapat digunakan untuk menghaluskan aneka bahan dengan
maksima.
Berikut cara yang perlu anda perhatikan untuk mengasah pisau blender :
Berikut cara yang perlu anda perhatikan untuk mengasah pisau blender :
Untuk
mengasah mata pisau blender yang memiliki ukuran kecil dan bersudut
kecil, Maka siapkan saja garam kasar atau garam tradisional yang banyak
dijual di pasaran.
Cara menggunakannya :
Kisar saja garam kasar tersebut dalam blender sebanyak satu hingga dua kali dalam sebulan. Jadi ketajaman pisau blender pun lambat laun akan mula tajam kembali seperti sediakala. Ini kerana terdapatnya kristal garam yang sangat keras, akan mampu membuat pisau pada blender semakin terasah secara maksima. Jangan risau garam tidak akan merosakkan blender. Sehingga sekarang cara ini memang cukup mudah untuk diterapkan dalam kehidupan sehari-hari.
Cara menggunakannya :
Kisar saja garam kasar tersebut dalam blender sebanyak satu hingga dua kali dalam sebulan. Jadi ketajaman pisau blender pun lambat laun akan mula tajam kembali seperti sediakala. Ini kerana terdapatnya kristal garam yang sangat keras, akan mampu membuat pisau pada blender semakin terasah secara maksima. Jangan risau garam tidak akan merosakkan blender. Sehingga sekarang cara ini memang cukup mudah untuk diterapkan dalam kehidupan sehari-hari.
Hasilnya,
tingkat ketajaman pisau blender akan boleh terjaga dengan baik. Dan
anda pun juga boleh menggunakannya untuk menghaluskan semua bahan, tanpa
tergendala dengan tumpulnya pisau blender.
LAYARI
LIKE PAGE KAMI DI FACEBOOK @CiteHeboh
Share Artikel Ini :