Anda suka makan mee segera atau selalu makan mee segera tak? Tahukah anda akan bahaya mee segera kepada badan dan kesannya kepada kesihatan kita? Mee segera memang menjadi antara makanan yang paling ramai dimakan oleh orang disebabkan senang untuk dimasak dan harganya yang murah. Mee segera ini boleh dikatakan menjadi makanan wajib oleh majoriti besar pelajar di sekolah terutama mereka yang tinggal di asrama sekolah dan juga termasuk pelajar IPT yang selalu berhadapaan dengan masalah kewangan yang tidak mencukupi.
Apa keburukan atau bahaya mee segera kepada badan
kita? Mee segera seperti mee maggi merupakan makanan yang memberi kesan
buruk kepada badan kita. Mee segera mempunyai pelbagai kandungan dan
bahan-bahan yang tidak bagus dan boleh merbahayakan kesihatan jika
diambil dalam kuantiti yang banyak.
Mi
segera mempunyai kandungan MSG tinggi, garam tinggi dan lemak yang
boleh memudaratkan kesihatan. Tidak cukup daripada itu, mee segera juga
mempunyai ramuan bahan penambah yang memberikan kesan buruk kepada badan
kita. Antara kandungan bahaya Mee Segera yang boleh mendatangkan kesan
negatif kepada tubuh badan kita:
Asid Tartarik:
Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin.
Asid ini adalah lebih beracun jika dibandingkan dengan alkohol 100%
tulen.
Propylene Glycol:
Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk
pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi
dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Pengambilan bahan ini
secara berlebihan boleh menyebabkan tubuh kita berisiko
mengalami kerosakan buah pinggang.
Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
Propyl Gallate:
Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Bahan ini boleh
mendatangkan kesan sampingan kepada pembiakan, pengeluaran sperma dan
kesihatan janin.
Pentasodium triphosphate:
Bahan pencuci paling berkuasa (selalu digunakan dalam bahan cuci),
bahan samak untuk kulit; serta digunakan dalam pembuatan kertas ,
penapisan petroleum, aplikasi lombong dan proses rawatan air.
BHT: Bahna yang memberi risiko karsinogen dan bahaya kepada ginjal kita.
Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Merupakan produk berasaskan petroleumiaitu satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
Polydimethylsiloxane: Digunakan
dalam contact lens, syampu (untuk menghasilkan rambut kelihatan
berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
Selain daripada bahan yang digunakan, bahaya mee segera
juga ialah mempunyai wax yang memerlukan minimum 3 hari untuk dicerna
sepenuhnya. Pengambilan bahan MSG yang tinggi boleh menyebabkan kita
terdedah kepada penyakit seperti sakit dada (terasa panas), obesiti,
sakit saraf, kerosakan buah pinggang dan juga mungkin menyebabkan
kanser.
Sumber: kakipromo
SUKAKAN ARTIKEL INI? ~*~SHARE~*~
LAYARI
LIKE PAGE KAMI DI FACEBOOK @CiteHeboh
LAYARI
LIKE PAGE KAMI DI FACEBOOK @CiteHeboh
Share Artikel Ini :